Élőlánc Abonyért Lokálpatrióta Egyesület
Te magad légy a változás...


Klímavédelem

Fontosnak tartjuk a szemléletformálást a klímavédelem területén is. Sokszor hallhatjuk, hogy "Ejj nem baj ha jön a golobális felmelegedés, legalább nem kell akkora gázszámlát fizetni". Sokan állítják, hogy amíg nincs mit enni és rosszul élünk Magyarországon addig nincs időnk fogalkozni a témával. Az effajta gondokodás igen rövidlátó, ráadásul fogyasztásszemléletű, miközben kimutatták, hogy nem azon országok lakói a legboldogabbak amelyek a legtöbb autóval és úszómedencével rendelkeznek.  

Bizony eddig azt gondolhattuk, hogy csupán a jegesmedvék életterének csökkenéséről vagy a nyugati félteke legbájosabb emlősének a magashegyi életterüket a felmelegedés miatt elveszítő pocoknyulak kihalásáról van szó. Sajnos azonban nem. A helyzet ennél komolyabbnak tűnik. Egyes kutatások szerint a Föld átlaghőmérséklete néhány évtizeden belül akár 6-7 °C - ot is emelkedhet. Ez természetesen átlagot jelent, néhány területen ennél magasabb néhol alacsonyabb lesz a változás. Azonban nem csak a hőmérséklet hanem a csapadék időbeli és területi eloszlása is jelentősen megváltozik. A klíma átalakulása pedig sivatagosodással, erdőtüzekkel, fog járni. A Magyar Alföldön öntözés nélkül biztonságos és gazdaságos termelés nem lesz folytatható, az öntözővzízként szóba jöhető külföldről érekező folyók vízhozama pedig csökkenni fog. A legborúlátóbb előrejelzések szerint világméretű éhezés és háborúk fognak kitörni.

Mit tehetünk? Esősorban a saját életvitelünk megváltoztatásával kell válaszoljunk a kihívásra. Lehetséges, hogy már ez sem elég?

Témához kapcsolódó  videó: klímavédelem

Ki fizeti meg a valódi költségeket?

csak angolul értőknek


Húsvéti "nagy" takarítás az állomáson
- 2009.04.06.

Egyesületünk megelégelte és fellépett az igénytelenség konzerválódása ellen

továbbszemét ügy
- 2009.01.25.

Nagytérségi Hulladéklerakó vs. Abonyi Határ
Olvassa el cikkünket!

továbbÚj alapszabályt fogadtunk el
- 2009.01.02.

2008. december 31-én az Élőlánc Abonyért Lokálpatrióta Egyesület Közgyűlése új alapszabályt fogadott el.

tovább