Élőlánc Abonyért Lokálpatrióta Egyesület
Te magad légy a változás...


 

 

Ismét fatolvajok pusztítottak a Kaszálóerdőben!

Még novemberben 20 db  50 éves akácfát vágtak ki és loptak el ismeretlen tettesek kb 200 ezer forint értékben  Abony határában. A Kaszálóerdő melleti fasorban, Natura 2000 területen történt a pusztítás. A fák közül 10 db-on volt költőláda kihelyezve, ebből 4-ben költött kékvércse és vörösvércse. A ládák összetörtek illetve eltűntek. A rendőrség már nyomoz az ügyben, bár a helyszínt megközelíteni gápjárművükkel nem tudták, így megkértek valakit szállítsa ki őket.

Gyanítom nem ez volt az utolsó próbálkozása a "megélhetési" bűnözőknek. A területet sürgősen körülkeríteni, a rendőrséget terepjáróval ellátni és mezőőrt alkalmazni szükséges!

 

Hozzászólások 

 

Illegális lerakó a természetvédelmi területen

 

 

 

Az Élőlánc abonyi szervezete arról értesült, hogy Kőröstetétlen határában az útépítés során az árokból és az útalapból kiásott földet, körülbelül két hektárnyi szikes gyep területen az építkezők elhelyeztek. Az esetet jelentették a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak ahol azt a választ kapták, hogy a  Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség már vizsgálatot folytat az ügyben. Arra nem tudtak választ adni, hogy mekkora összeget takarított meg a vállalkozó azzal, hogy a földet nem a jogszabályoknak megfelelően lerakóba szállította.

Az  Európai Uniós védelem alatt álló Natura 2000 területen tilos depóniát, főképp illegális lerakót létesíteni.  Tudni kell ugyanis, hogy a szikes gyepre hordott mintegy 40-100 cm vastag kevert föld, nem tud visszaalakulni szikes gyeppé hiszen a talaj vízvezetési tulajdonságai megváltoznak.  Az itt élő növények és állatok élettere véglegesen megszűnt, azt az  invazív fajok pl. a parlagfű fogja átvenni.

 

 

 

Elkeserítő, hogy a várva várt fejlesztések mellett a környezet és természetvédelmi  szempontokat nem tartják szem előtt sem a beruházók, sem a politikusok. Az pedig még fájóbb, hogy az előző kettő a busás haszon reményében összejátszik, a természet és mindannyiunk kárára. A most hatalmon lévő gátlástalan pártok, a politikát gazdasági vállalkozásnak tekintik, céljuk a hatalom megszerzése, majd az őket oda juttató pénzügyi támogatók kiszolgálása. Erőszakmentes választ a pártokrácia uralmára egyedül az ökopolitika adhat.

 

Földi Áron


KÉPEK A "CIÁNMENTES" TÜNTETÉSRŐL 


Ciánmentes Magyarországot

2010. január 30-án lesz éppen tíz éve, hogy a nagybányai baleset következményeképpen a Tiszát soha nem látott mértékű, katasztrofális hatású ciánszennyezés érte. A folyó vízgyűjtőjén azóta is zavartalanul üzemelnek tovább veszélyes, alacsony műszaki színvonalú bányák. Sőt, több helyen újabbak megnyitása körül alakultak ki konfliktusok. Magyarországon is vannak bányavállalatok által kinézett helyszínek. Egy újabb nagybányai típusú ciánszennyezés kockázata a jelek szerint nem csökken, hanem nő.

Eljött az idő, hogy valós lépéseket tegyünk, és jogszabályilag tiltsuk meg Magyarországon a nagybányai balesetet okozó ciános technológia alkalmazását.

Az LMP elkészítette a tilalomra vonatkozó törvénytervezetet, a Greenpeace, az MTVSZ és a Védegylet részvételével és számos további civil szervezet bekapcsolódásával kampányt indított elfogadása érdekében

A javaslat elfogadásának támogatására a kampányban részt vevő szervezetek sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt hirdetnek a tervezetet támogatók részvételével

2009. november 5-én, csütörötökön, de. 10 órakor

Az Alkotmány u. Kossuth Lajos téri betorkollásánál.

Gyere el, rád is szükség van, hogy megmutassuk: ciánmentes Magyarországot akarunk!

 

www.cianmentes.org

 

 


Meghívó Szüreti Vásárra


Autonóm Ház

Arról, hogy hogyan működik egy autonóm ház mindent megtudhatunk a

a "Jövő Háza" kiállításon.

Millenáris Park „B” csarnok

A kiállítás szeptember 17-től december 30-ig tart nyitva, naponta 10.00 – 17.00-ig.

Mi lehet a válasz az emelkedő energiaárakra, a befizetendő csekkekre, és a klímaváltozásra?
Mi lesz, ha egy szép napon minden összeomlik?
Egyre többen szeretnének leválni a központosított rendszerekről, függetlenedni és önellátásra berendezkedni.
Van-e olyan válasz, ami nem a csoda vagy az illúziók világába tartozik?

A válasz az Autonóm Ház.
Az Autonóm Ház egy önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épülő lakóház 1:1 léptékű, működő modellje. Az épületben meg lehet tekinteni egy bioszolár fűtési rendszert napkollektorokkal; napenergiával és széllel hajtott, hálózattal együttműködő áramellátó rendszert, esővíz-hasznosítást, komposztáló toalettet, környezetbarát bútorokat, számos más megoldással együtt. Az EU 2011-től megkezdi a passzívházak bevezetését, majd ezt követően a folyamat az energetikailag önellátó épületek irányába folytatódik.

A fejlődés további területe az autonóm működés kiterjesztése az épület vízháztartására, teljes anyagforgalmára, a fenntartható építés és működtetés egészére, az ökologikus építőanyagokat beleértve. Mert nem csak az ivóvíz fogy, hanem a Föld valamennyi java véges.
Kevés az időnk. Az ember által előidézett klímaválság radikális változtatást és önmérsékletet követel.

Egy Földünk van, és az Autonóm Ház hozzásegít a megőrzéséhez. Ennek szellemében „A Jövő Háza” kiállítás részeként egy olyan autonóm házat mutatunk be, mely passzívház is, de több annál: vízhasználata és környezetterhelése is fenntartható. A ma ismert legkorszerűbb, szelíd és fenntartható technológiákat mutatja be a biotoalettől az öko-autóig.
A kiállítás egyedülálló módon konkurenciaharc helyett az együttműködés példája: az Autonóm Ház koncepciója mögé 34 cég és több támogató szervezet sorakozott fel, köztük a Magyar Építőművészek Szövetsége, az UIA Építészet a fenntartható jövőért munkacsoportja és a Millenáris Nonprofit kft. 

 

 


 Gallyazás a Múzeumban

Egyesületünket Györe Tibor figyelmeztette arra a veszélyre, hogy a múzeum fái egy vihar során leszaggathatjákják a vezetékeket és ezáltal tartós áramszünetet okozhatnak. Egyetlen megoldásként a gallyazás kínálkozott. A régóta esedékes beavatkozás egyesületünk szervezésében és támogatásával végre megtörtént. Az ezidáig teljesíthetetlennek tűnő feladatot július 2-án 9 és 11 óra között hajtottuk végre. A "fáziskésésben" lévő Eon szakemberei a szerződésben rögzített időpontban nem jelentek meg. Az óránként 3000 Ft-ra rúgó feszültségmentesítési díj sem volt elég motiváció ahhoz, hogy ezen a napon tiszteletüket tegyék a városban. Kárpótlásként megígérték, hogy ingyen fogják eltávolítani azon ágakat melyeket az áramütés veszélye miatt most nem tudtunk.

A gallyazás az önkormányzat településfejlesztési osztályának hatósági engedélyével történt!

 

 


Hogyan gyűjtünk Mi?

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szokásainkat szeretné felmérni egy egyetemi hallgató. Ha tehetjük segítsünk neki!

A kérdőív itt elérhető: somodiadam11.doc

A kitöltött kérdőíveket az elolancabonyert@citromail.hu címre kérjük megküldeni. (Ez a környzetbarátabb megoldás.)

Amennyiben mégis a kinyomtatott formátumot részesítené előnyben, akkor azt közvetelnül a kérdőív szerkesztőjének szíveskedjen eljuttatni.

Somodi Ádám

Abony Méri István u. 12.

mobil : 06-70/345-92-11

Segítségét köszönjük!


 

 

 

 

 

 

 

 

Felhívás

 

 

 

 

 

 

Tisztelt lakosság!

Az utóbbi hetekben a külterületen járókat megdöbbentette a hatalmas mennyiségű hulladék, mely nem egyszerű szemetelésből, hanem illegális hulladéklerakásból származik.

Az Élőlánc a következő javaslatokat teszi, a probléma enyhítésének céljából a lakosság felé:

1. Ingyenes szemételhelyezés az ABOKOM-nál (Tamási Áron u. 2.)

Egy zsák szemetet egy ember egy nap (a zsák mérete 0,1 köbméter azaz 100 liter lehet)  az ABOKOM telephelyén ingyen átadhat.

2. Pénzért szemételhelyezés az ABOKOM-nál

Akinek több szemete van egy-két zsáknál azt kérjük ne az illegális lomtalanítókat bízza meg elszállításukkal. Az illegális hulladék elhelyezést a törvény bünteti, több tízezer forint bírságot is kiszabhat a hatóság!

Hulladékelhelyezés díja az ABOKOM-nál:

0,2 köbméter: 682 Ft

0,3 köbméter: 1022Ft

0,5 köbméter: 1704 Ft

1 köbméter: 3480 Ft

3. FŰNYESEDÉK elhelyezés INGYEN!

Az ABOKOM telephelyén ingyen el lehet helyezni a levágott füvet és ősszel a lehullott lombot. Fontos, hogy ez tiszta legyen, ne tartalmazzon ágakat és kötözőanyagot.

4. Tiszta, még máshol is felhasználható építési törmelék INGYEN elhelyezése.

Teljesen tiszta építési törmelék, pl. bontott cserép, vagy tégla egyedi elbírálás esetén ingyen elhelyezhető az ABOKOM telephelyén.

Kérjük a fenti információkat adja tovább!

Üdvözlettel:

Élőlánc Abonyért Lokálpatrióta Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

Testületi terepszemle a Salgóbányai táborban

 

 

 

 

Az ABOKOM Nonprofit Kft a város képviselői számára látogatást szervezett az általa kezelt Salgóbányai táborba. A programon Kocsiné Tóth Valéria, Csányi Tibor és jómagam vettünk részt.  Az épületeket bejárva megállapítottuk, hogy a testületi ülésen elhangzott negatív kritikák nem voltak teljesen megalapozottak.

A fotók is bizonyítják, hogy a létesítmény állagán ugyan bőven van mit javítani.  Arról azonban csak a helyszínen lehet meggyőződni, hogy a faházak nem "büdösek és dohosak".

A természeti környezet pedig csodálatos!

Hiba lenne lemondani erről a lehetőségünkről.

Földi Áron

Fotók itt találhatóak: Salgóbányai Tábor Fotói


 

 

 

 

 

Húsvéti „nagy” takarítás a vasútállomáson

 

Aki az elmúlt években az abonyi vasútállomáson járt, az bizonyára észrevette azt a borzalmas kupacot mely a peronra érkező utast fogadta. 

A böjti szelek ebből a forrásból táplálkozva hordták le az aluljáróba azokat a  faleveleket, melyek a tavaszi hónapokra is biztosították az őszi szomorkás hangulatot.

 

 

 

Egyesületünk ezen állapot felszámolása érdekében az évek során felhalmozódott hulladékot összetakarította és az ABOKOM telephelyén elhelyezte. A falevélből, ágakból és a közé keveredett szemétből álló gusztustalan halom eltüntetését a szolgálatot teljesítő vasutasok örömmel vették, mivel az igen nagy gondot jelentett számukra is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérjük az illetékeseket, hogy egyesületünk tagjainak  erejét megkímélendő, az ősszel lehullott levelet összeszedetni és az ABOKOM telephelyén elhelyeztetni szíveskedjenek!

 

A lomb ráadásul értékes anyag, melyből komposzt készül, ezért térítésmentesen veszik át a vasútállomás teherkapujával éppen átellenben.

Az akcióban részt vettek:

Földi Antal

Földi Áron

Lencse Gergely

Somodi Ádám

Sulyok István

Köszönjük munkájukat!

 

Lencse Gergely

alelnök

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Meghívó "A Jövő Háza" kiállításra

Mi lehet a válasz az emelkedő energiaárakra, a befizetendő csekkekre, és a klímaváltozásra?
Mi lesz, ha egy szép napon minden összeomlik?
Egyre többen szeretnének leválni a központosított rendszerekről, függetlenedni és önellátásra berendezkedni.
Van-e olyan válasz, ami nem a csoda vagy az illúziók világába tartozik?

A válasz az Autonóm Ház.

Az Autonóm Ház egy önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épülő lakóház 1:1 léptékű, működő modellje. Az épületben meg lehet tekinteni egy bioszolár fűtési rendszert napkollektorokkal; napenergiával és széllel hajtott, hálózattal együttműködő áramellátó rendszert, esővíz-hasznosítást, komposztáló toalettet, környezetbarát bútorokat, számos más megoldással együtt. Az EU 2011-től megkezdi a passzívházak bevezetését, majd ezt követően a folyamat az energetikailag önellátó épületek irányába folytatódik.

A fejlődés további területe az autonóm működés kiterjesztése az épület vízháztartására, teljes anyagforgalmára, a fenntartható építés és működtetés egészére, az ökologikus építőanyagokat beleértve. Mert nem csak az ivóvíz fogy, hanem a Föld valamennyi java véges.

Kevés az időnk. Az ember által előidézett klímaválság radikális változtatást és önmérsékletet követel.

Egy Földünk van, és az Autonóm Ház hozzásegít a megőrzéséhez. Ennek szellemében „A Jövő Háza” kiállítás részeként egy olyan autonóm házat mutatunk be, mely passzívház is, de több annál: vízhasználata és környezetterhelése is fenntartható. A ma ismert legkorszerűbb, szelíd és fenntartható technológiákat mutatja be a biotoalettől az öko-autóig.

A kiállítás egyedülálló módon konkurenciaharc helyett az együttműködés példája: az Autonóm Ház koncepciója mögé 34 cég és több támogató szervezet sorakozott fel, köztük a Magyar Építőművészek Szövetsége, az UIA Építészet a fenntartható jövőért munkacsoportja és a Millenáris Nonprofit kft.
 

 Parse error: syntax error, unexpected 'if' (T_IF) in /var/www/customers/vh-100002/web/home/shp/www.shp.hu/hpc/hozzaszolas_9g.php on line 4